Seeing Through Zen

Contemplative Art Appreciation Workshop with Frank De Waele RoshiSeeing Through Zen

NÄKEMINEN ZENIN KAUTTA
TAITEEN KATSOMISEN KONTEPLATIIVINEN TYÖPAJA
Työpaja 30.6. 2019
THIS PAGE IS ONLY IN FINNISH. PLEASE CLICK HERE FOR AN ENGLISH TRANSLATION!

“Näkeminen zenin kautta” -taidetyöpajan vetää Frank De Waele-roshi, joka on edesmenneen japanilaisen zen-mestarin Taizan Maezumi Roshin perustaman White Plum -koulukunnan zen-opettaja. Frank Roshi antaa hyvin ainutlaatuista ja yksityiskohtaista opetusta taiteen katsomiseen, joka pohjautuu hänen kattavaan kokemukseensa taiteen ja zen-harjoituksen parissa.

Paikka: Aamupäivän paikka ilmoitetaan pian. Iltapäivän ohjelma on Ateneumin taidemuseossa.
Järjestäjä: Peacemakers Finland
Aikataulu: 30.6. 2019 klo 9:00 – 15:45
Opettaja: Frank De Waele Roshi
Työpajan kieli: Englanti
Tiedustelut: Mikko Ijäs peacemakersfinland@gmail.com

Näe silmilläsi, kuule korvillasi. Mikään ei ole piilossa.”
– Tenkei Denson

Ei älyllisyyttä, ei tietoisuutta, vain katsomista ja tuntemista.”
– Marcel Duchamp

Belgialaisen kuvataiteilijan ja zen-opettajan Frank De Waele-roshin mukaan taiteen kontemplatiivinen katsominen voidaan nähdä myös hengellisenä harjoituksena. De Waele on tutkinut zen-buddhalaisuuden ja taiteen yhteyksiä ja kehittänyt taiteen katsomisesta oman kontemplatiivisen harjoituksensa. Taideteosten katsominen, aivan kuten zen-harjoituskin, häivyttää erottelun katsojan ja kohteen välillä. Taideteoksen tarkastelu on tässä mielessä erilaista kuin kuvituskuvan sananmukainen lukeminen. Taideteokseen katsomiseen liittyvä “näkeminen” vaatii pyyteettömyyttä ja taiteen kontemplatiivisen tarkastelun kautta katsoja voi oppia olemaan samaistumatta ennakko-olettamuksiin, tavanomaisiin käsityksiin tai toisilta opittuihin luokitteluihin. Katsoja oppii luottamaan omaan sisäiseen ymmärrykseensä, eikä tukeudu enää taidehistorialliseen tietoon, tai sen puutteeseen.
Taiteen katsominen, aivan kuten zen-harjoitus, saa katsojan uudelleen arvioimaan henkilökohtaiseen kokemukseen liittyvää kielenkäyttöä. Taiteen kontemplaatio avaa lopulta aivan uudenlaisen keho-mieli-kokemuksen. Antautuessamme taiteen katsomiselle, muistamme oman suhteemme elettyyn elämään.

Tässä innostavassa työpajassa tutkimme yhdessä katsomisen, tarkastelun ja näkemisen välisiä eroja. Työpajan aikana harjoittelemme erilaisten harjoitusten avulla uudenlaisia ei-duaaleja havaitsemisen tapoja ja opimme käyttämään niitä. Loppujen lopuksi kurssilla katsomme yhdessä upeaa taidetta ja pidämme hauskaa! Päivä muodostuu kahdesta osasta. Aamupäivä vietetään meditaatio- ja visuaalisten harjoitusten parissa. Omakustanteisen lounaan jälkeen menemme Ateneumin taidemuseoon, jossa teemme harjoituksia yksin ja yhdessä konteplatiivisen näkemisen parissa, jota olemme opetelleen aamupäivällä.

“Näkeminen zenin kautta” -taidetyöpajan vetää Frank De Waele Roshi, joka on edesmenneen japanilaisen zen-mestarin Taizan Maezumi Roshin perustaman White Plum -koulukunnan zen-opettaja. Hän on ranskalaisen Catherine Genno Pagès Roshin ja yhdysvaltalaisen Bernie Glassman Roshin dharmaperillinen. Frank Roshi asuu perheineen Gentissä, Belgiassa, jossa ja toimii perustamansa Zen Sangha -yhteisön zen-opettajana. Frank Roshi antaa hyvin ainutlaatuista ja yksityiskohtaista opetusta taiteen katsomiseen, joka pohjautuu hänen kattavaan kokemukseensa taiteen ja zen-harjoituksen parissa.

Frank Roshi on koulutukseltaan kuvataiteilija ja on työskennellyt taideopettajana mm. Leuvenin taideakatemiassa. Hän on työskennellyt taideoppaana lukuisissa museoissa Keski-Euroopassa mm. Gentissä, Brysselissä, Venetsiassa ja Pariisissa. Hän on lisäksi suunnitellut ja johtanut taidematkoja mm. Venetsiaan, Pariisiin, Amsterdamiin, Assisiin, Chartresiin ja Kölniin, sekä järjestänyt kontemplatiivisia taidetyöpajoja Euroopassa Gentissä, Givernyssä, Provencessa, Lissabonissa ja Lontoossa. Frank Roshi järjestää säännöllisiä kontemplatiivisia näyttelyvierailuja omalle zen-yhteisölleen Gentissä.

Frank De Waele-roshi on vieraillut opettamassa Helsingissä vuodesta 2017 alkaen.

Ohjelma
Sunnuntai 30.6. 2019
Paikka: Helsinki, tarkka osoite ilmoitetaan pian.
09:00 – 10:00 Zen-meditaatio
10:00 – 10:30 Kahvitauko
10:30 – 12:00 Harjoituksia kontemplatiivisesta näkemisestä
12:00 – 13:00 Omakustanteinen lounas
13:00 – 13:30 Tapaaminen Ateneumin taidemuseolla (Kaivokatu 2)
13:30 – 14:00 Näyttelyyn tutustumista
14:00 – 15:45 Näyttelyyn syventymistä ryhmässä ja keskustelua

Työpajan hinta 35€ + museon sisäänpääsy n. 17€

Frank-roshi pitää samana iltana klo 17:00 – 19:00 luennon (teisho) Bodhidharma Ry:n Sampo-keskuksessa (Vetehisenkuja 3, 00530 Helsinki).

Frank Roshi vetää maanantaina 1.7. klo 10:00 – 17:00 Sampo-keskuksessa työpajan japanilaisesta muistoseremoniasta “Gate of Sweet Nectar”.

Frank Roshin johdolla myös 2.7. – 5.7. Suomen vuoden 1918 sisällissodan aikaisille vankileireille suuntautuva retriitti ”Bearing Witness to the Prison Camps of the Finnish Civil War of 1918” yhdessä Peacemakers Finlandin kanssa.

Lisää työpajan opettajasta Frank De Waele-roshista