Sisällissota-retriitti

BEARING WITNESS TO THE PRISON CAMPS OF THE FINNISH CIVIL WAR OF 1918

Read in English

Peacemakers Finland järjesti nelipäiväisen kansainvälisen retriitin viimeksi heinäkuun alussa 2019. Retriitin tarkoituksena on valottaa Suomen sisällissodan tapahtumia. Retriitti vei osallistujansa mm. Suomenlinnaan, Tammisaareen, Lahden Hennalaan, ja Santahaminaan, jotka olivat vuonna 1918 Euroopan ensimmäiset keskitysleirit.

Retriitille kutsuttiin puhumaan tutkijoita ja taiteilijoita, jotka olivat erikoistuneet Suomen sisällissotaan. Retriitille saapui puhumaan mm. Bosnian sisällissodassa Celebicin vankileirillä vartijana toiminut ja Haagin sotarikostuomioistuimessa tuomittu, Suomessa tuomionsa kärsinyt ja asuva Esad Landzo.

RETRIITTI   2.7. – 5.7. 2019
Aikataulu: 2.7.–5.7. 2019
Retriitin tukikohta: Helsinki
Järjestäjän yhteystiedot: Mikko Ijäs / peacemakersfinland@gmail.com

Kansainvälisen Zen Peacemakers-järjestön Bearing Witness retriitit ovat kokemuksellisia ja immersiivisiä tapahtumia, jotka sijoittuvat historiallisen kiertokävelyn ja meditaatioretriitin välille. Siinä missä historiallisten kiertokävelyiden tarkoitus on saada kuuntelija oppimaan lisää vierailtavasta kohteesta, Bearing Witness retriittien yhtenä tarkoituksena on saattaa kokija kääntämään katseensa omiin käsityksiinsä ja oppimaan näin jotain omasta itsestään. Bearing Witness retriitit kääntävät osallistujiensa huomion inhimillisen kärsimyksen kollektiiviseen kokemukseen. Retriitit vievät osallistujansa suurten kärsimysten tapahtumapaikoille. Nämä paikat itsessään ovat omiaan paljastamaan inhimillisen kokemuksen universaalin luonteen. Ulkona luonnossa tapahtuva meditaatio on myös tärkeä osa retriitin kokemuksellista sisältöä. Koko maailmaan vaikuttavan ekologisen kriisin tieostaminen on Peacemakers Finlandin toiminnan keskiössä, ja sosiaalisesti jaetun historiallisen trauman kokemuksellinen sisäistäminen auttaa meitä kohti toimintaa, joka palvelee koko maailmaa.   

Retriitin osallistujat kokoontuvat aamuisin Ryhmäteatteriin Helsinginkadulle, jossa osallistujat jakavat retriitin herättämiä tuntemuksia piirikeskusteluissa ennen yhteistä aamiaista. Retriitin jokaisella päivällä on oma kohteensa ja oma teemansa. Lounas syödään aina yhdessä ja se kuuluu aamiaisen tavoin retriitin hintaan. Retriittipäivien pituus on noin 10 tuntia. Helsingissä ja lähialueilla asuvat osallistujat voivat palata iltaisin kotiinsa.

Retriitin hengellisinä vastuuhenkilöinä toimivat belgialainen kuvataiteilija ja zen-opettaja Frank De Waele roshi ja suomalainen evankelis-luterilaisen kirkon pappi Maika Vuori Pitäjänmäen seurakunnasta. 

Peacemakers Finland on Suomen ensimmäisiä osallistuvan buddhalaisuuden ryhmiä ja kansainvälisen Zen Peacemakers Internationalin virallinen affiliaattiryhmä, joka on toiminut Suomessa vuodesta 2017 alkaen. Peacemakers Finland järjesti sisällissota-retriitin viime kesänä sekä Suomen ensimmäisen Katuretriitin syksyllä 2017, molemmat hankkeet herättivät laajaa kansainvälistä ja kotimaista huomiota. Retriittien lisäksi Peacemakers Finland tarjoaa meditaatio-ohjausta, toimii tukena eri alojen aktivisteille, ja kanavoi vapaaehtoistoimintaa eri järjestöille. Peacemakers Finland toimii yhteistyössä mm. Pelastusarmeijan, Veripalvelun ja Terhokodin kanssa.

Kansainvälinen Zen Peacemakers International on järjestänyt samankaltaisia retriittejä mm. Auschwitzissa, Bosniassa ja Ruandassa. 

Retriitin järjestävät Peacemakers Finlandin perustajajäsenet Harvardin yliopiston tutkija, kuvataiteilija Mikko Ijäs, säveltäjä, laulaja ja äänenkäytön valmentaja Maija Kaunismaa ja pappi Maika Vuori.

YLE-Uusimaa uutisoi viime vuoden tapahtumasta (26.6.2018): https://yle.fi/uutiset/3-10274646

Kirkko&Kaupunki-lehti kirjoitti myös viime vuoden tapahtumasta: https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/kansainvalisen-rauhanjarjeston-retriitissa-keskitytaan-suomen-sisallissotaan

Opettajasta: Frank De Waele roshi on edesmenneen japanilaisen zen-mestarin Taizan Maezumi roshin perustaman White Plum Asanga-koulukunnan zen-opettaja. Taizan Maezumi roshi oli soto, rinzai ja sanbo zen koulukuntien zen-opettaja. Frank Roshi on ranskalaisen Catherine Genno Pagès roshin ja yhdysvaltalaisen Bernie Glassman roshin dharmaperillinen. Frank Roshi asuu perheineen Gentissä, Belgiassa, jossa hän toimii perustamansa Zen Sangha -yhteisön zen-opettajana. Frank De Waele roshi on vieraillut opettamassa Helsingissä vuodesta 2017 alkaen. 

Lisätietoja: Mikko Ijäs / peacemakersfinland@gmail.com

Muistilista: 

  • Muista lukea eettisen toiminnan ohjeet 
  • Muista tarkistaa tarvittavien tavaroiden lista (alla) 
  • Ilmoittaudu ajoissa.

Tarvittavat tarvikkeet: 

Suomen kesä saattaa olla yllätyksellinen ja toivomme osallistujien huomioivan tämän. Lämpötilat ovat useimmiten +10 ja +25 välillä, mutta sade saattaa aina yllättää. Olemme koko retriitin ajan pääasiallisesti ulkona, joten pukeuduthan sen mukaisesti. 

Istumme osan ajasta hiljaisessa meditaatiossa, joten suosittelemme ottamaan mukaan jotain jonka päällä voit istua. Pieni ja kevyt taittojakkara, puhallettava tyyny tai viltti on hyvä olla mukana istumista varten.

Dragsvikin ja Santahamninan kasarmialueet vaativat osallistujilta jonkun henkilöllisyystodistuksen. 

  • Kengät. Hyvät kävelykengät. Retriitin aikana kävellään aika paljon. 
  • Aurinkosuoja (aurinkolasit, aurinkovoide, hattu yms.)
  • Henkilöllisyystodistus (kuvallinen henkilöllisyystodistus/kelakortti, passi tai ajokortti) 
  • Sadetakki tai sadeviitta (pakollinen)
  • Istuin. Joku jonka päällä istua (retkituoli, tyyny, puhallettava tyyny, viltti tms.)