Peacemakers Kirjasto

Peacemakers Finlandilla on laaja ja jatkuvasti kasvava kirjasto, joka kattaa Rauhantekijöiden harjoitusten eri osa-alueita. Tämän kokoelman tarkoituksena on innostaa ja palvella uusia suomalaisia Rauhantekijöitä. Osa kirjoita on saatu lahjoituksina eri puolilta maailmaa. Suurin yksittäinen lahjoittaja on perimyslinjamme kotitemppeli Zen Center of Los Angeles (Great Dragon Mountain – Buddha Essence Temple). Listan lopussa on myös joitain digitaalisia aineistoja. ​
Kirjoja saa lainata itselleen postimaksuja vastaan.
Laita sähköpostia jos tahdot lainata jotain!

Tässä alkuun esittely keskeisimmistä kirjoista zen-rauhantekijöiden harjoituksista, periaatteista ja historiasta. Jos haluat nähdä listan kaikista kirjoista, paina tästä

BEARING WITNESS
Bernie Glassman

Vuonna 1996 Bernie Glassman ja hänen vaimonsa Sensei Jishu Holmesperustivat Zen Peacemaker Order-yhteisön. Tämän kirjan on tarkoitus muuttaa elämää ja innostaa ihmisiä osallistumaan aktiiviseen rauhantekoon.

Glassman juhlii monimuotoisuutta ja pitää sitä sellaisena, joka todella sitoo ihmisiä yhteen. Tämä käy ilmi hänen kertomuksistaan ​​Auschwitz-Birkenaun retriitistä ja sarjasta viiden päivän retriittejä, joiden aikana osallistujat syövät, nukkuvat ja kerjäävät suurkaupunkien kaduilla ilman rahaa tai mitään esityslistaa. Kirjoittaja profiloi kolme Zen Peacemaker Orderin jäsentä – Vietnamin veteraani, joka välittää riitoja, vanki, joka hoitaa sairaita, ja edelläkävijä kuolevien palveluksessa.

Lukijat oppivat, että rauhanteon hengelliseen käytäntöön kuuluu ennakoitujen ideoiden ja vastausten irti päästäminen, suuren tuskan paikkojen näkeminen suuren parantumisen paikoina, kaiken dualistisen ajattelun lopettaminen ja elämän ohjaaminen empatian, myötätunnon, avoimuuden ja innostuksen valoilla. Bernie Glassmanin kirja ja hänen harjoituksensa on tärkein tämän vuosikymmenen aikana kirjoitettu rauhantekotyö.

INSTRUCTIONS TO THE COOK
Bernie Glassman & Rick Fields

Zen ei ole kyse vain siitä, mitä teemme meditaatiohallissa, vaan siitä, mitä teemme kotona, työpaikalla ja maailmassa. Japanilaisen soto-zen-perinteen perustajan Dogenin samannimisen 1200-luvun käsikirjan innoittamana tämä kirja opettaa meille, kuinka voimme ”laajentaa ruokkimiamme perhettä”, käytämällä mielikuvitustamme.

Bernie Glassman perusti Greyston Bakeryn Yonkersiin, New Yorkiin, vuonna 1982 palvelemaan niitä, joita muut yritykset pitivät kelvottomina, eli kodittomia, entisiä vankeja, toipuvia addikteja, heikosti koulutettuja henkilöitä ja ulkomaalaisia. Hän ajatteli, että investoiminen ihmisiin eikä vain tuotteisiin kannattaisi. Hän oli oikeassa. Greystonista kehittyi miljoonien dollarien liiketoiminnalla pyörivä yritys, jolla on asiakkaita kaikkialla maailmassa. Se on ainoa brownies-toimittaja Ben & Jerry’s jäätelöyritykselle. Leipomoyritys johti Greyston-säätiön muodostamiseen, joka tarjoaa kohtuuhintaista asumista, lastenhoitoa, neuvontapalveluja ja terveydenhoitoa yhteisön perheille. Käyttämällä yrittäjyyttä kaupungin ongelmien ratkaisemisessa, Greystonissa kyse on yhteisön tarpeiden tyydyttämisestä alusta alkaen. Yrityksen tunnuslause kuuluu: ”Emme palkkaa ihmisiä leivonnaisia ​​leivontaan. Me leivotaan brownieja palkkaaksemme ihmisiä.”

AT HELL’S GATE 
Claude Anshin Thomas

Tässä liikkuvassa muistelmassa ensimmäinen Zen Peacemaker Orderin jäsen Claude Anshin Thomas kuvaa palvelustaan Vietnamissa, hänen myöhempää emotionaalista romahtamistaan ja merkittävää matkaa kohti parantumista. Helvetin portilla ei ole vain kiehtova ikiaikainen tarina, vaan hengellinen matkakertomus taistelun kauhuista sisäisen rauhan löytämiseen – matka, joka innoitti Thomasia tulemaan zen-munkiksi ja rauhanaktivistiksi, joka matkustaa sodan arpia kärsineille alueille maailman ympäri. ”Jokaisella on oma Vietnam”, Thomas kirjoittaa. ”Jokaisella on oma kokemuksensa väkivallasta, onnettomuudesta tai traumasta.” Yksinkertaisuudella ja voimalla tämä kirja tarjoaa ajattomia opetuksia siitä, kuinka voimme kaikki löytää rauhan traumoistamme, ja se tarjoaa käytännön opastusta siitä, kuinka tietoisuus ja myötätunto voivat muuttaa elämäämme.

THE BOOK OF HOUSEHOLDER KOANS
Eve Myonen Marko & Wendy Egyoku Nakao​

Koanit ovat tarinoita tai kysymyksiä, jotka syntyivät kiinalaisten ja japanilaisten munkkien ja mestareiden kohtaamisissa. Ne sisältävät havaintoja jotka ovat suunniteltu auttamaan zen-harjoittajia heräämään. Tuhannet klassiset koaanit syntyivät munkkien elämästä, ja näiden koaanien kommentit sisältävät runollisia elementtejä, jotka ovat osoittautuneet haastaviksi länsimaalaisille.

Householder Koans-kirja on koan-kokoelma, jonka ovat luoneet 2000-luvun zen-harjoittajat, jotka elävät maallikkoina lännessä. Koanit käsittelevät ihmissuhteiden, lasten kasvatuksen, työn, rahan, rakkauden, menetysten, vanhuuden ja kuoleman haasteita. Ne tulevat harjoittajilta kolmelta mantereelta ja kahden länsimaisen opettajan kommenteilla varustettuina.

Kokoelma perustuu olettamukseen, että elämämme sisältää haasteita ja karkeutta sisältäviä tilanteita, jotka ovat kuin vanhojen zen-mestareiden huutoja tai iskuja, joiden tarkoituksena on lakaista maa zen-oppilaan jalkojen alta. Näistä tilanteista syntyy koaneja kun nämä tilanteet lakaisevat meidät nurin meidän tavanomaisesta ajattelutavastamme, kun emme ole enää elämämme tarkkailijoita, vaan uppoutumme sisään ja tuo tilanne poistaa erotuksen itsemme ja muun maailman välillä.

Kirjan kirjoittajat ovat molemmat alkuperäisen Zen Peacemaker Order-koulukunnan perustajia.

BEING WITH DYING
Joan Halifax​

Zen-opettaja ja antropologi Joan Halifax hyödyntää vuosien kokemustaan ​​kuolleiden hoidosta tarjoamaan inspiroivia oppitunteja kuoleman kohtaamisesta rohkeasti ja myötätuntoisesti. 

Buddhalaisesta lähestymistavasta kuolemaan voi olla paljon hyötyä kaikenlaisille ihmisille. Halifax on vuosikymmenien ajan työskennellyt kuolevien ja heidän huoltajiensa kanssa. Halifax on yksi maailman tunnetuimmista pioneereista kuolleiden hoidossa. Hän on auttanut ihmisiä kohtaamaan kuoleman rohkeudella ja kouluttanut hoitajia myötätuntoisien keinojen löytämiseksi kuolleiden hoidossa. Halifax tarjoaa oppeja kuolevilta ihmisiltä ja hoitajilta sekä ohjattuja meditaatioita auttaakseen lukijoita miettimään kuolemaa pelkäämättä, sitoutumaan muiden auttamiseen ja muuttamaan kärsimykset rohkeudeksi. Halifax todistaa, että voimme avata sisäiset voimavaramme ja pystymme auttamaan muita tekemään samoin. Kuolemisen kanssa oleminen on viisauden lähde kaikille, jotka kohtaavat oman kuolemansa, huolehtivat kuolevasta tai haluavat tutkia kuolevan prosessin muutosvoimaa. Halifax on yksi Zen Peacemaker Orderin perustajista. 

NINE-HEADED DRAGON RIVER
Peter Matthiessen​

Elokuussa 1968 luonnontieteilijä-tutkija ja kirjailija Peter Matthiessen palasi Afrikasta kotiinsa Sagaponackiin, Long Islandille, ja löysi ajotieltä kolme zen-mestaria hänen vaimonsa kanssa. Kolmetoista vuotta myöhemmin Matthiessen vihittiin buddhalaiseksi munkiksi. Kirja on kirjoitettu samassa muodossa kuin hänen myydyin kirjansa The Snow Leopard, ja se paljastaa Matthiessenin kaikista rohkeimman seikkailun: pyrkimyksen hänen henkisiin juuriinsa. Kirjan keskeisintä antia on Matthiessenin oma henkinen polku, jonka jokainen zen-harjoittaja tunnistaa omakseen. Iso osa kirjasta on omistettu hänen pyhiinvaellusmatkalleen Japaniin vuonna 1982, yhdessä hänen opettajiensa Taizan Maezumin ja Bernie Glassmanin kanssa. Kirjassaan Matthiessen kulkee omien dharmaisovanhempiensa jalanjäljissä ja vierailee Maezumin ja Bernien opettajien (ja heidän opettajiensa) luona heidän omissa temppeleissään. Samalla Matthiessen tulee kertoneeksi kiinnostavia yksityiskohtia koko zen-buddhalaisuuden historiasta ja siitä kuinka ensimmäinen länsimainen zen-opettajien sukupolvi sai alkunsa. Peter Matthiessen oli Bernie Glassmanin ensimmäinen dharmaperijä ja sitä kautta myös yksi Zen Peacemaker Orderin perustajista. 

ECODHARMA
David R. Loy​

Kuinka voisimme reagoida nopeasti ja tehokkaasti ekologiseen kriisiin – ja olla järkeviä tekemällä sitä? Tämä kirja on samanaikaisesti sekä manifesti, suunnitelma, toimintakehotus ja lohdutus näinä vaikeina aikoina. David R. Loy esittelee teoksessaan ekodharman periaatteet ja buddhalaisen ehdotelman ekologiseen ongelmaamme.

Tässä kirjassa keskitytään ekodharman kolmeen harjoitukseen: meditointi luonnossa, buddhalaisten opetuksien ekologisten ulottuvuuksien tutkiminen, ja näiden harjoitusten integrointi ekoaktivismiin, jota maailmamme tarvitsee juuri nyt.

Kirja esittelee parhaat mahdolliset keinot, joilla buddhalaisuus voi innostaa meitä parantamaan yhteistä maailmaamme. Loy hahmottaa kirjassaan ekosattvan polun, joka voi toimia tienä vapauteen meille kaikille ja koko maailmalle.

Filosofi ja zen-opettaja David R. Loy on sanbozen-koukunnan zenopettaja. Hän on toiminut Zen Peacemakersin filosofisena neuvonantajana ja isännöi ZP:n ilmastoaktivistien ryhmää. Loy on myös aktiivinen jäsen Extinction Rebellion liikkeessä.

MONEY SEX WAR KARMA
David R. Loy​

David R. Loy on yksi buddhalaisen maailmankuvan voimakkaimmista puolustajista, joka osaa vakuuttavasti selittää buddhalaisuuden kyvyn muuttaa modernin maailman sosiopoliittista maisemaa.

Tässä populaarissa teoksessaan Loy kirjoittaa teräviä ja jopa järkyttävän selkeitä esityksiä usein väärin ymmärretyistä buddhalaisista katkelmista, kuten esimerkiksi karman toiminnasta, itsen luonteesta. Loy kirjoittaa myös ongelmien syistä, sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Hän osoittaa kollektiivisen tunteen todelliset taustat, jonka mukaan mikään ole tarpeeksi, olipa kyseessä sitten aika, raha, sukupuoli, turvallisuus … jopa sota.

Loyn ”buddhalainen vallankumous” ei ole mitään sen vähempää kuin radikaali muutos näkökulmissamme, joiden avulla voimme lähestyä elämäämme, planeettamme, kollektiivisia harhaluulojamme, jotka lävistävät kieltämme, kulttuuriamme ja jopa hengellisyyttämme.

Filosofi ja zen-opettaja David R. Loy on sanbozen-koukunnan zenopettaja. Hän on toiminut Zen Peacemakersin filosofisena neuvonantajana ja isännöi ZP:n ilmastoaktivistien ryhmää. Loy on myös aktiivinen jäsen Extinction Rebellion liikkeessä.

APPRECIATE YOUR LIFE
Taizan Maezumi


Kirja koostuu kokoelmasta lyhyitä ja inspiroivia opetuksia zen-koaneista, Buddhasta ja paljosta muusta. Kirjan inspiroivat kirjoitukset valaisevat zen-harjoitust yksinkertaisella, kaunopuheisella kielellä. Kirjan keskeinen teema on kuinka voisimme arvostaa elämäämme Buddhan elämänä, sekä elämää ja kuolemaa kaikkein olennaisimpana asiana.

Kirja välittää Maezumi-roshin ainutlaatuisen opetustyylin sekä hänen ajattoman oivalluksensa zenin harjoittamisesta. Maezumi ei koskaan tyytynyt ajatusten välittämiseen, oppilaan kannustaminen kohti henkilökohtaista oivallusta oli aina keskeistä. Maezumi toivoi, että hänen oppilaansa käsittelevät harjoituksessaan omaa elämäänsä. Hän sanoikin usein: ”Ole intiimi elämääsi kohtaan”.

Kirjan kirjoitukset eivät ole opetuksia tai ohjeita perinteisessä mielessä. Ne ovat tallenteita Maezumin puheista. Ne ovat esityksiä hänen kokemuksestaan ​​ja oivalluksestaan. Nämä puheet ovat Maezumin kristalisoitunieta esityksiä, ja niiden tarkoitus on ulottua opiskelijan älyllisen ajattelun yli ja mennä suoraan hänen syvimpään sisimpäänsä.

Taizan Maezumi-roshi oli yksi merkittävimpiä japanilaisia zenopettajia, jotka olivat vastuussa zenin saapumisessa länteen. Maezumi oli Zen Peacemakersin perustajan Bernie Glassmanin opettaja. 

PEACEMAKERS KIRJASTON KOKOELMA

Alla listattuja kirjoja saa lainata itselleen postimaksuja vastaan.
Laita sähköpostia jos tahdot lainata jotain!

Kirjoja aiheena: Zen Peacemakers
Battke, Kathleen (2015) Pearls of Ash and Awe : 20 Years of Bearing Witness in Auschwitz with Bernie Glassman & Zen Peacemakers
Glassman, Bernie ja Marko, Eve (1998) Bearing Witness: A Zen Master’s Lessons in Making Peace
Glassman, Bernie ja Fields, Rick (1997) Instructions to the Cook: A Zen Master’s Lessons in Living a Life That Matters
Glassman, Bernie, Bridges, Jeff ja Marko, Eve (2013) Dude ja Zenmestari
Glassman, Bernie (2002) Infinite Circle: Teachings in Zen
Halifax, Joan (2018) Standing at the Edge
Halifax, Joan (2009) Being with Dying: Cultivating Compassion and Fearlessness in the Presence of Death
Thomas, Claude Anshin (2004) At Hell’s Gate: A Soldier’s Journey from War to Peace

Kirjoja aiheena Rauhantekijöiden menetelmät:
Endenburg, Gerard (1998) Sociocracy : The Organization of Decision-making No-Objection as the Principle of Sociocracy. Eburon
Ernman, Malene & Thunberg, Greta (2019) Sydämen asioita: Perhe ja planeetta kriisissä. Tammi
Extinction Rebellion (2019) This Is Not A Drill: An Extinction Rebellion Handbook. Penguin
Fischer, Louis (1983) Gandhi. Suomennos Risto Mäenpää. WSOY
Hyde, Lewis (1997) Trickster makes this world: Mischief, myth, and art. Macmillan
Kagge, Erling (2017) Silence in the age of noise. Penguin
Levine, Peter A. (1997) Waking the Tiger : Healing Trauma
Rosenberg, Marshall (2015) Rakentava ja myötäelävä vuorovaikutus / Nonviolent communication. Helsinki: Viisas elämä.
Rosenberg, Marshall (2015) Nonviolent communication.
Rosenberg Marshall (2002) Nonviolent Communication: A Language of Compassion.
Siljamäki, Jari (2010) Klovnerian käsikirja: Miten esiintyä klovnina.
Thunberg, Greta (2019) No one is too small to make a difference. Penguin
Zimmerman, Jack (1996) The Way of the Council.

Kirjoja aiheena zen-buddhalaisuus:
Austin, James H. (2011) Meditating Selflessly : Practical Neural Zen
Austin, James H. (2014) Zen-Brain Horizons : Toward a Living Zen
Bielefeld, Carl (1988) Dogen’s Manuals of Zen Meditation
Buksbazen, J. D. (1977) To forget the self: an illustrated guide to Zen meditation. Los Angeles: Zen Center of Los Angeles.
Fields, Rick (1992) How the Swans Came to the Lake. Shambhala Publications
Caplow, Florence & Moon, Susan (Norman Fischer) (2013) The Hidden Lamp. Wisdom
Chang, Chung-yuan (1963) Creativity and Taoism
Chögyam, Ngakpa & Déchen, Khandro (2003) Spectrum of Ecstasy: Embracing the Five Wisdom Emotions of Vajrayana Buddhism. Shambhala Publications
Cook, Francis Dojun (Taizan Maezumi) (2002) How to raise an ox: Zen practice as taught in Master Dogen’s Shobogenzo. Simon and Schuster.
Cook, F. H. & Keizan (1991) The record of transmitting the light: Zen master Keizan’s denkoroku. Los Angeles: Center Publications.
Goldberg, Natalie (2018) Let the Whole Thundering World Come Home: A Memoir. Shambhala Publications
Kelder, Peter (1996) Viisi Tiibetiläistä menetelmää: Tie kehon, mielen ja sielun tasapainoon. Unio Mystica
Leighton, Taigen Dan (2012) Faces of Compassion: Classic Bodhisattva Archetypes and their Modern Expression. Wisdom
Loori, John Daido (2017) Zen ja luovuus : Kehittyminen taiteen polulla Suom. Teija Hartikainen ja Lauri Porceddu. Helsinki: Viisas elämä
Loori, John Daido (1992) The Eight Gates of Zen: Spiritual Training in an American Zen Monastery. Dharma Communications
Loy, David (2008) Money, sex, war, karma: Notes for a Buddhist revolution. Wisdom
Loy, David (2018) Ecodharma: Buddhist Teachings for the Ecological Crisis. Wisdom
Maezumi, H. T. (1978) The Way of Everyday Life. Los Angeles: Zen Centre of LosAngeles.
Maezumi, Taizan ja Glassman, Bernie (2001) Appreciate your Life: the Essence of Zen Practice. Shambhala Publications
Marko, Eve Myonen & Nakao, Wendy Egyoku (2020) The Book of Householder Koans. Rhinebeck: Monkfish Publishing
Matthiessen, Peter & Cunningham, Peter (Bernie Glassman) (2010) Are We There Yet? A Journey Through Space and Time. Counterpoint
Matthiessen, Peter (1985) Nine-headed dragon river: Zen journals 1969-1982. Shambhala Publications
O’Hara, Enkyo (2014) Most Intimate: A Zen Approach to Life’s Challenges. Shambhala Publications
Osler, Anthony (2008) Stoep Zen: A Zen Life in South Africa Jacana Media
Pearlman, Ellen (2012) Nothing and Everything-The Influence of Buddhism on the American Avant Garde: 1942-1962. North Atlantic Books.
Price, A. F., & Wong, M. L. (1990) Diamond Sutra and the Sutra of Hui-Neng. Shambhala Publications.
Rahula, Walpola (1974) What the Buddha Taught. Grove Press
Schireson, Grace (2009) Zen Women: Beyond Tea Ladies, Iron Maidens and Macho Masters.
Shaku, S. (1906) Zen for Americans. Metro books
Stevens, J. (1988) The Marathon Monks of Mount Hiei
Suzuki, D. T. (2019) Zen and Japanese Culture. Princeton University Press
Trungpa, Chögyam (2001) Crazy wisdom. Shambhala Publications.
Trungpa, Chögyam (1996) Dharma Art. Shambhala Publications
Trungpa, Chögyam (2008) True Perception: The Path of Dharma Art. Shambhala Publications
Walter, Sydney Musai (2014) Off the Path: The Zen of Mountains and Deserts. Sunstone Press
Watts, Alan W. (2012) Zen (suomeksi). Seven pokkarit
Wilber, Ken (1979) No boundary. Eastern & Western Approaches to Personal Growth. Boulder: New Science Library.
Yamada, Koun trans. (1979) Gateless Gate (Mumonkan). Los Angeles: Center Publications
Yen, Sheng (1982) Getting the Buddha Mind. Tungchu Publishing

Kirjoja aiheena Lukemistoa Bearing Witness-retriiteille:
De-Nur, Yehiel (aka Ka-Tzetnik 135633) (1998) Shiviti: A Vision. Harper & Row
Kolodziej, Marian (2009) Labyrinth
Slojewska-Kolodziej, Halina (2008) Your way through the Labyrinths of Marian Kolodziej: Guidebook. Hermeze
Lindholm, Sture (2017) Vankileirihelvetti Dragsvik : Tammisaaren joukkokuolema 1918.
Nieminen, Jarmo (2012) Santahamina: Sinivalkoinen saari. Maanpuolustuskorkeakoulu
Näre, Sirpa (2018) Helsinki veressä : Sotakohtaloita sadan vuoden takaa.
Venezia, Shlomo (2011) Inside the Gas Chambers: Eight Months in the Sonderkommando of Auschwitz. Polity
Wallace, Paul (1994) White roots of Peace: The Iroquois book of life. Clear Light Publishers

Sähköiset aineistot:
Green, Paula (2018) PEACEBUILDING TRAINING GUIDE (PDF-copy) http://www.karunacenter.org/training-guide.html
Kim, Hee-Jin (2004) ”Eihei Dogen: Mystical Realist” Boston: Wisdom publications. LINK to the PDF: https://terebess.hu/zen/mesterek/Mystical.pdf
Loy, David (1988) Nonduality: A Study in Comparative Philosophy (PDF-copy) 42Mb http://davidloy.org/downloads/Loy_Nonduality.pdf

PODCASTIT:
Austin, James H. https://www.upaya.org/dharmatalks/speaker/?by=Jim+Austin
Glassman, Bernie https://www.upaya.org/dharmatalks/speaker/?by=Bernie+Glassman
Glassman, Bernie and Marko, Eve https://soundcloud.com/bernieglassman
Halifax, Joan https://www.upaya.org/dharmatalks/speaker/?by=Joan+Halifax
Maull, Fleet https://www.upaya.org/dharmatalks/speaker/?by=Fleet+Maull
O’Hara, Enkyo https://www.upaya.org/dharmatalks/speaker/?by=Enkyo+O%2527Hara