Mikko Rakushin Kendo Ijäs

Taiteen tohtori Mikko Rakushin Kendō Ijäs on suomalainen taiteilija, tutkija ja zen-pappi. Ijäs on belgialaisen zen-opettajan Frank De Waele roshin oppilas ja aloitteleva klovni. Mikko on yksi Peacemakers Finlandin koordinaattoreita ja perustajia. Hän on myös ihmisen evoluution tutkija Helsingin yliopistolla. 

Mikko Rakushin Kendo Ijäs (s. 1978 Jyväskylässä, asuu ja työskentelee Helsingissä) on suomalainen taiteilija, tutkija ja zen-pappi. Mikko valmistui taiteen tohtoriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2017. Mikon taiteen evoluutiota käsitellyt väitöskirja “Fragments of the Hunt” tutki väsytysmetsästyksen ja transsirituaalien välistä yhteyttä taiteen alkuperään. Ijäksen teoksia on useissa kokoelmissa (mm. Kiasmassa) ja niitä ollut laajasti esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Ijäs toimi Harvardin yliopiston ihmisen evoluutiobiologian laitoksen tutkijana vuosina 2017–2019. Nykyisin Ijäs jatkaa työtään Helsingin yliopiston geotieteiden osaston apurahatutkijana.
Yhdessä vaimonsa Maija Kaunismaan kanssa tuotettu dokumenttielokuva “The Origins” käsitteli Mikon väitöskirjan teemoja, mutta nosti esiin myös viimeisten metsästäjä-keräilijöiden sosiaaliset ongelmat, jotka ovat aiheutuneet ilmastonmuutoksesta ja maailmanlaajuisesta ekologisesta romahduksesta.
Mikko on aktiivinen luennoitsija, joka jakaa innokkaasti laajaa tietouttaan alkuperäiskansojen viisaudesta, toiminnasta ja kulttuurista. Hän on myös ilmastoaktivisti, joka puolustaa haavoittuvaisten kulttuurien oikeuksia, jotka ovat ensimmäisiä ryhmiä maailmassa, jotka saavat kärsiä teollistuneiden maiden toiminnan negatiiviset vaikutukset.
Mikko aloitti zenharjoituksensa Helsinki Zen Centerillä keväällä 2012, mutta hän on ollut aktiivisemmin mukana Zen Peacemakers Internationalin (ZPI) toiminnassa vuodesta 2016 alkaen. Tuona aikana hän on osallistunut Bearing Witness-pyhiinvaellukseen Ruotsissa (2016), G.R.A.C.E.-koulutukseen Joan Halifax roshin johdolla Hollannissa (2016), osallistunut Bearing Witness-retriitille Bosniassa (2017), organisoinut Suomen ensimmäisen Katuretriitin Helsingissä syyskuussa 2017, osallistunut Bearing Witness-retriitille Auschwitzissa (2017), suomentanut Bernie Glassman roshin kirjan “Bearing Witness” ja tuottanut yhdessä Peacemakers Finlandin kanssa ensimmäisen Sisällissota-retriitin vuonna 2018. Mikko on ollut ZPI:n henkilökunnan jäsenenä Auschwitzissa vuodesta 2018 alkaen, jossa hän toimii myös yhtenä Council-fasilitaattorina ja klovnina. Mikon klovni-hahmo iSmile (lausutaan Ishmael) on Suomen Order of Disorderin SuurPoopah.

Mikko on belgialaisen Zen Sanghan jäsen, missä hän osallistuu säännöllisesti koulutuksiin ja perinteisille zen-retriiteille. Mikko on myös Zen Center of Los Angeles jäsen, joka White Plum Asanga-perimyslinjan kotitemppeli.

Frank De Waele roshi vihki hänet jäseneksi Zen Peacemakers-perimyslinjaan Jukai-seremoniassa syyskuussa 2017 Helsinkin Katuretriitin päätteeksi ja antoi Mikolle dharmanimeksi Rakushin (iloinen-luottamus). Syyskuussa 2022 Frank De Waele-roshi ordinoi Ijäksen papiksi Zen Peacemakersin perimyslinjaan ja antoi hänelle papin nimeksi Kendo (omistautumisen tie).

Mikon tavoittaa sähköpostitse klikkaamalla tästä
Mikon kotisivut: www.mikkoijas.com