Maija Myōshō Ijäs

Maija Myōshō Ijäs on suomalainen säveltäjä, muusikko, laulaja ja äänivalmentaja. Hän on ollut Wendy Egyoku Nakao-roshin oppilas ja Zen Center of Los Angelesin (ZCLA) sanghan jäsen vuodesta 2017. Maija on yksi Peacemakers Finlandin koordinaattoreista ja järjestäjistä.

Maija Myōshō Ijäs (s. 1974 Jyväskylässä, asuu ja työskentelee Helsingissä) on suomalainen säveltäjä, muusikko, laulaja ja lauluvalmentaja. Maija on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri Jyväskylän yliopistosta, jossa hän opiskeli sekä kasvatustiedettä Opettajankoulutuslaitoksella että musiikkipedagogiaa Musiikin laitoksella ja valmistui molemmista vuonna 2005. Hänellä on myös Estill Figure Professional (EFP) -tutkinto Estill Voice Training-äänimenetelmästä.
Maija on ollut freelance-säveltäjä vuodesta 2003 ja on säveltänyt Suomen Kansallisteatterille, useille kaupungin teattereille, pienemmille teatteriryhmille sekä eri orkestereilleen Suomessa. Taiteilijana hän käyttää edelleen tyttönimeään Maija Kaunismaa. Ammattilaulajana hän on ollut mukana useissa suurissa tuotannossa ympäri maailmaa esiintyen Vox Aurea -kuoron kanssa Carnegie Hallissa New Yorkissa ja kiertueella Voices of Europe -kuoron kanssa islantilaisen laulajan Björkin taustakuorossa. Hän on myös kiertänyt Euroopassa omien yhtyeidensä kanssa.
Hän on ollut mukana yli kolmessakymmenessä ammattiteatterin tuotannossa, joissa hän on säveltänyt, sovittanut, harjoituttanut, johtanut ja soittanut musiikkiaan. Hän teki myös sooloesityksensä näyttelijänä Kansallisteatterissa vuonna 2011 ja julkaisi samalla ensimmäisen sooloalbuminsa ”Liian lyhyt hame – Kertomuksia keittiöstä”.
Hän on myös tuottanut yhdessä aviomiehensä Mikko Ijäksen kanssa dokumenttielokuvan ”The Origins”, joka perustuu Mikon tutkimukseen taiteen alkuperästä varhaisten metsästäjä-keräilyyhdistysten keskuudessa. Elokuva seuraa Kalaharin aavikon ja Pohjois-Meksikon alkuperäiskansojen elämää. Elokuva herättää kysymyksiä alkuperäiskansojen oikeuksista omiin maihinsa ja heidän vapaudestaan. Maija on tuottanut toisen sooloalbuminsa The Pine House Songs (2020) ja albuminsa Claes Anderssonin runoihin En morgon vid havet (2022).
Maija tutustui zen-meditaatioon Helsinki Zen Centerin kautta vuonna 2015. Zen Peacemakers Internationalin toiminnassa hän on ollut aktiivisesti mukana vuodesta 2017.
Maija on toiminut järjestäjänä ja osallistunut ensimmäiseen Katuretriittiin Helsingissä (2017) ja kääntänyt yhdessä Mikko Ijäksen kanssa Bernie Glassman-roshin ”Bearing Witness” -kirjan suomeksi. Mikko Ijäksen kanssa he ovat järjestäneet kaksi Bearing Witness -retriittiä Suomessa, sisällissotaretriitti kesäkuussa 2018 ja heinäkuussa 2019.
Maija on toiminut residenssitaiteilijana Fire Lotus Templessä New Yorkissa vuonna 2016 ja Zen Centerissä Los Angelesissa (ZCLA) vuosina 2017-2022. Hän vieraili usein ZCLA:ssa työskennelläkseen, opettamassa laulua, osallistumassa retriiteihin ja koulutuksiin opettajansa Wendy Egyoku Nakao-roshin, entisen ZCLA:n apottin ja pääopettajan, kanssa.
Roshi Egyoku antoi hänelle maallikkovihkimyksen Zen Peacemaker-perimyslinjaan Jukai-seremoniassa huhtikuussa 2018. Maijalle annettiin dharma-nimi Myōshō Angyo (Luminous-Voice Peacemaker).

Maija Myōshō Ijäksen kotisivut: www.maijakaunismaa.com