Katuretriitti 2022

Read in English

Vetäjä: Frank De Waele-roshi (Belgia)
Retriitin järjestäjä & koordinaattorit: Mikko Rakushin Ijäs & Peacemakers Finland (Suomi)
Ilmoittautuminen: https://hive.zenpeacemakers.org/networks/events/68379
Katuretriitin kotisivut: https://www.peacemakersfinland.org/katuretriitti
Peacemakers Finland Facebook-sivut: https://www.facebook.com/peacemakersfinland/

MIKÄ ON KATURETRIITTI?
Katuretriitti on sukellus kohti tuntematonta. Kyseessä on amerikkalaisen zen-opettaja-kansalaisaktivisti Bernie Glassmanin 1990-luvun alussa New Yorkissa aloittama henkinen harjoitus. Glassmanin mukaan buddhalaisen harjoituksen ytimessä on herääminen kokemaan elämän ykseys ja yhteenkietoutuneisuus. Glassman on kehittänyt tämän kokemuksen saavuttamiseksi länsimaihin paremmin soveltuvia harjoituksia, joista eri kaupungeissa tapahtuvat Katuretriitit ovat kansanmurhien tapahtumapaikoilla tapahtuvien Bearing Witness-retriittien ohella kaikkein merkittävimpiä.
Katuretriitin osallistujat elävät kaupungin kaduilla neljä päivää ilman vakinaista suojaa, rahaa, matkapuhelinta ja luottokorttia. Katuretriittiläiset saavat ottaa mukaansa vain omat vaatteensa, mielikuvituksensa ja he kokevat kadulla elämisen omakohtaisesti. Osallistujat joutuvat kerjäämään ja etsimään paikkoja mistä saisivat ruokaa, suojaa ja missä voisivat käydä vessassa.
Bernie Glassman perusti 1990-luvun puolivälissä kansainvälisen, yhteiskunnallisesti aktiivisia buddhalaisia harjoittajia yhdistävän ideologisen järjestön nimeltä Zen Peacemakers. Helsingin Katuretriitin vetäjä, belgialainen zen-opettaja Roshi Frank De Waele oli mukana perustamassa tuota järjestöä. Zen Peacemakersin jäsenien harjoituksen ytimessä ovat Kolme periaatetta (Three Tenets), jotka ovat:
Ei-tietäminen (Not-Knowing) Kaikista omista ennakkokäsityksistä ja olettamuksista luopuminen.
Kuunteleminen (Bearing Witness) Sydämen avaaminen koko maailman iloille ja suruille.
Toiminta (Taking Action), joka syntyy siitä kun olemme valmiita luopumaan omista ennakkokäsityksistämme ja kun pysähdymme kuuntelemaan.

Tarjoamme itsemme lähtiessämme kaduille. Me emme tarjoa vilttejä, ruokaa tai vaatteita, ainoastaan itsemme.”
– Bernie Glassman kirjassa ”Bearing Witness”

HELSINGIN KATURETRIITTI
Tarkka sijainti ilmoitetaan lähempänä retriittiä.
Retriitin kesto: Retriitti alkaa keskiviikkona 7.9. klo 11:00 ja päättyy lauantaina 10.9. klo 13:00.
Retriitti on englanniksi.

Mitä katuretriitillä tehdään?
Retriitin aikana kerjätään ruokaa ja rahaa. Katuretriittiläiset käyvät tutustumassa kodittomia avustaviin organisaatioihin, seisovat leipääjonossa ja syövät kodittomien ruokaloissa ja kahviloissa. Council-piirit, joissa jokainen kertoo vuorollaan omista kokemuksistaan ja tuntemuksistaan, ovat myös osa retriittiä. Päivän aikana vietetään aikaa myös yhteisissä hiljaisissa hetkissä sekä osallistutaan liturgioihin. Katuretriittiläisten muodostama ryhmä pysyy yhdessä lähes koko ajan. Ajoittain he saatavat viettää hetkiä pienemmissä ryhmissä, mutta kukaan ei jää koskaan yksin. Ryhmän jäsenet syövät ja nukkuvat aina yhdessä.

Katuretriitille osallistuvat eivät tee mitään vaarallista tai laitonta. Katuretriitin suunnitelmista on keskusteltu Helsingin poliisin kanssa. Katuretriitti ei riko mitään Suomessa voimassa olevia lakeja.

Katuretriitti on vaativa henkinen harjoitusmuoto. Osallistujien toivotaan tiedostavan, että osallistuminen vaatii hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Kaikki osallistujat kantavat vastuun omista toimistaan. Suosittelemme retriitin osallistujia pitämään huolta omista vakuutuksistaan mahdollisten onnettomuuksien varalta. Koordinaattorilla on retriitillä matkapuhelin hätätapauksia varten ja hänelle voi tarvittaessa lähettää viestejä.

Miten valmistautua katuretriitille?
Valmistaudu katuretriitille jättämällä partasi ajamatta ja hiuksesi pesemättä ainakin retriittiä edeltävien viimeisten kolmen päivän ajan.

Mitä retriitille otetaan mukaan?

 • Pukeudu vanhoihin vaatteisiin. Pue yllesi niin monta kerrosta vaatteita, kuin mikä tuntuu sopivalta ja mukavalta vuodenaikaan nähden. Älä ota mukaan vaihtovaatteita.
 • Yhdet varasukat voit ottaa mukaan, jos se tuntuu täysin välttämättömältä.
 • Hyvät, mutta paljon käytetyt kengät. Kävelemme paljon, joten hyvät kengät ovat tärkeät.
 • Kuvallinen henkilöllisyystodistus.
 • Sadeponcho (pakollinen)
 • Kassi. Ylläsi olevien vaatteiden lisäksi voit ottaa mukaasi yhden tyhjän kassin, joka voi olla vaikka muovikassi tai vanha reppu.
 • Naispuoliset osallistujat voivat tarvittaessa ottaa mukaan vara-alusvaatteet sekä tarvittavat kuukautissuojat.
 • Lääkärin määräämät lääkkeet saa ottaa mukaan.
 • Makuupussi tai viltti nukkumista varten.
 • Muovinen tyhjä limsapullo tms. joka toimii vesipullona.
 • Jos osallistuja tekee Katuretriitille valmistautuessaan Malan, sen saa ottaa mukaan. Tästä asiasta lisää myöhemmin.

Mitä retriitille ei saa ottaa?

 • Mukaan ei saa tuoda rahaa, pankki- tai luottokortteja, huumausaineita, alkoholia, aseita, veitsiä, kameroita tai kännyköitä.
 • Älä pue päällesi mitään koruja, kuten korvakoruja, rannekoruja tai rannekelloja.
 • Mukaan ei saa myöskään ottaa kirjoja, päiväkirjoja, kyniä tai mitään muutakaan ajanvietettä.

Olosuhteiden muuttuessa saatamme muuttaa Katuretriitin järjestelyjä paikan päällä.

Lahjoitukset
Katuretriitin osallistujat ovat riippuvaisia eri sosiaalipalveluista ja yksityisistä hyväntekeväisyys-organisaatioista. Retriitin päätteeksi osallistujat tekevät rahalahjoituksia heitä avustaneille organisaatioille. Tämä on tarpeellista, koska osallistujat eivät oikeasti ole varattomia tai kodittomia. Lahjoitukset ovat aina olleet iso osa jokaista katuretriittiä. Lahjoituksia kerätään, jotta retriittiläiset voisivat antaa taloudellisen tukensa heitä avustaneille järjestöille.
Katuretriitin järjestäjät toivovat että jokainen osallistuja pyytäisi yhteensä vähintään 250€ sukulaisiltaan, ystäviltään ja työkavereiltaan. Nämä rahat kerätään sitovan ilmoittautumisen yhteydessä. Kun osallistuja on saanut lahjoituksensa kerättyä, hän voi ottaa yhteyttä katuretriitin organisoijaan (Mikko Ijäs) joka antaa ohjeet rahojen talletamista varten. Kokonaisuudessaan lahjoitukset kattavat myös 500 euron matkakulut retriittijohtaja Roshi Frank De Waelelle. Lahjoituksien jakamisesta eri järjestöjen kesken päätetään yhdessä katuretriitin päätteeksi. Rahat voidaan lahjoittaa yhdelle tai useammalle järjestölle.
Matkakulujen lisäksi retriitin vetäjä tai järjestäjät eivät veloita lahjoituksestasi muita kuluja. Roshi Frank De Waele kuitenkin elää suurelta osin hänen retriiteilleen osallistuvien anteliaisuudesta. Siksi pyydämme sinua tekemään lisälahjoituksen opettajalle, voit määrittää sen lopullisen rekisteröinnin yhteydessä järjestäjien kanssa tai antaa lahjoituksesi suoraan retriitin vetäjälle retriittimme päätteeksi.

Mala-harjoitus
Katuretriitille osallistuvilta on toivottu, etteivät he käyttäisi omia rahojaan osallistumiseen vaadittuun lahjoitukseen. Kerjääminen on nöyryyttä opettavan harjoituksen olennainen osa. Tämän ideologian mukaan osallistujan olisi tärkeää kertoa muille ihmisille lähipiirissään, miksi hän osallistuu katuretriitille. Avun pyytäminen on monille haastava kokemus. Suosittelemme, että osallistuja pyytää taloudellista apua ainakin viideltä eri ihmiseltä, mutta mieluiten vielä useammalta.
Tämä harjoitus tunnetaan zen-buddhalaisissa yhteyksissä ”malan” keräämisenä. Mala on (useimmiten puisista) helmistä koottu rukousnauha, jossa on yleensä 18-108 helmeä. Malassa voi toki olla myös vähemmän tai enemmän helmiä. Lahjoittajille voi kertoa, että he pääsevät mukaan Katuretriitille osana malaa. Lahjoittajille voi myös luvata, että heille kerrotaan retriitin kokemuksista ja sen aikana syntyneistä oivalluksista kotiin palaamisen jälkeen. Katuretriitille valmistautuva osallistuja voi myös kaivertaa tai maalata jokaisen lahjoittajan nimen tai nimikirjaimet malan helmiin ja pitää malaa mukanaan koko katuretriitin ajan.
Antaessa toisille mahdollisuuden auttaa, lahjoituksen pyytäjä tulee antaneeksi lahjoittajalle lahjan. Ihmiset auttavat varmasti, jos pyytäjä osoittaa olevansa vilpitön ja omistautunut omalle asialleen.

Kiitos kun harkitset osallistuvasi mukaamme Katuretriitille. Ryhmään mahtuu mukaan 15 osallistujaa. Ole ystävällinen ja tee ennakkoilmoittautuminen Katuretriitille ajoissa. Näin sinulle jää tarpeeksi aikaa valmistautumiseen ja Mala-harjoitukseen.


Ilmoittautuminen: https://hive.zenpeacemakers.org/networks/events/68379
Tiedustelut: peacemakersfinland@gmail.com
Lahjoitus: minimi 250€ (+ sekä vapaaehtoinen lajoitus retriitin vetäjälle Roshi Frank De Waelelle)
Sitovat ilmoittautumiset ja osallistumislahjoitukset: 5.9.2022 mennessä.

KATURETRIITILLE VALMISTAUTUVAN TIETOLÄHTEITÄ:
Katuretriitistä ja Zen Peacemakers-järjestön toiminnasta voi lukea lisää Bernie Glassmanin kirjasta ”Bearing Witness”
Samoja asioita sivutaan myös Bernien ja Jeff Bridgesin suomeksi löytyvästä kirjasta ”Dude ja Zenmestari”.
Nämä kirjat löytyvät Peacemakers Finlandin kirjastosta: https://www.peacemakersfinland.org/kirjasto

Zen-opettaja Sensei Joshin Byrnesin dharma-puhe katuretriitriiteistä:
https://www.upaya.org/2016/09/byrnes-durel-wandering-home/

Bernie Glassman Roshin dharma-puheiden sarja katuretriiteillä olennaisena osana olevasta ”Gate of Sweet Nectar”-liturgiasta: https://www.upaya.org/2015/10/gate-of-sweet-nectar-series-all-5-parts/