Frank De Waele-roshi

Frank De Waele-roshi on Genno Pagès-roshin ja Bernie Glassman-roshin dharmaseuraaja ja zen-opettaja Taizan Maezumi-roshin White Plum Soto Zen -perimyslinjassa. Frank-roshi asuu Gentissä, Belgiassa ja on perustanut Zen Sanghan, jossa hän työskentelee kokopäiväisenä zen-opettajana. Hän vastaa hengellisestä ohjauksesta ja papin tehtävistä, antaa opetusta ja on vastuussa maallikoharjoittajista.

Frank De Waele (s. 1957) opiskeli taidetta Gentissä, jonka jälkeen hän työskenteli museoissa Venetsiassa, Brysselissä ja Gentissä sekä Belgian radiossa. Myöhemmin hän opetti maalausta Leuvenin Kuvataideakatemiassa.
Zenin henkisyyden houkuttelemana Frank aloitti meditoinnin japanilaisen zen-opettaja Taisen Deshimarun (1914–1982) perustamassa yhteisössä vuonna 1986. Hän opiskeli myös hollantilaisen zen-opettajan Ton Lathouwersin kanssa.
Frank tapasi tulevan ranskalaisen zen-opettajansa Genno Pagès-roshin vuonna 1991. Kolme vuotta myöhemmin hän sai maallikkovihkimyksen (jukai) ja muutti lähelle Pariisin zen-keskusta.
Frank yhdisti intensiivisen maallikokoulutuksensa ja meditaatioharjoituksensa Peacemaker Communityyn, joka oli amerikkalaisen zen-opettajan Bernie Glassman-roshin (1939–2018) perustama uskontojen välinen henkisyyden ja sosiaalisen muutoksen verkosto. Frank tapasi Bernie-roshin ensimmäisen kerran Bearing Witness-retriitillä Auschwitzissa vuonna 1996. Kölnissä vuonna 1997 järjestetyn katuretriitin jälkeen Frank alkoi työskennellä Bernien kanssa paikallisten Peacemaker-aloitteiden kehittämiseksi Euroopassa. Hän osallistui lukuisiin koulutustilaisuuksiin ja työpajoihin Bernien kanssa Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Israelissa. Hän vietti myös useita kuukausia Bernien perustamassa Peacemaker Hubissa Santa Barbarassa, Kaliforniassa ja Montaguessa, Massachusettsissa ja hänestä tuli sertifioitu Peacemaker Circle-kehittäjä.
Frank-roshi matkusti usein Bernien kanssa Euroopassa toimien hänen tulkkinaan.
Frank osallistui useisiin koulutuksiin, kuten Big Mind-koulutukseen Genpo Merzel-roshin johdolla, NVC-koulutukseen Marshall Rosenbergin ja Ruud Baandersin johdolla, Council-koulutukseen Fleet Maull-roshin kanssa, Moshe Cohenin klovneriakoulutuksiin sekä Sosiokratian soveltavaan koulutukseen.

Frank palasi Belgiaan vuonna 2002, jonne hän perusti Dana Sangha Belgium-nimisen järjestön.
Frank sai dharmasiirron (shiho) Genno-roshilta vuonna 2005 ja hänestä tuli virallinen zen-opettaja Taizan Maezumi-roshin (1931–1995) soto-zen-perimyslinjaan kuuluvassa White Plum-koulukunnassa ja perusti oman yhteisönsä, Zen Sanghan.
Frank perheineen asuu Gentissä Zen Sanghassa, jossa hän työskentelee kokopäiväisenä zen-opettajana. Hän vastaa hengellisestä ohjauksesta ja papin tehtävistä, antaa dharma-opetuksia ja on vastuussa maallikoharjoittajista. Hän palvelee myös 11 paikallista Zen Sangha-ryhmää ja on kehittänyt erittäin aktiivisen ja monipuolisen maallikoiden zen-harjoitusohjelman.

New Yorkin katuretriitillä huhtikuussa 2011 Frank sai dharmasiirron myös Bernie Glassman-roshilta ja näin hänestä tuli myös Bernien dharmaseuraaja.
Hän sai zen-perimyslinjaan kuuluvan viimeisen sinetin (inkan) molemmilta zen-opettajiltaan vuonna 2014
Frank-roshi on yhdessä Zen Peacemakersin (ZP) kanssa osallistunut Auschwitzissä järjestettävälle retriitille toistakymmentä kertaa, joista useassa hän oli myös hengellisenä vastuuhenkilönä. Hän on järjestänyt ja johtanut useita katuretriittejä (Bryssel, Pariisi, Köln, Nijmegen ja Helsinki) ja pyhiinvaellusmatkoja (Chartres, Vezelay, Assisi, Lampedusa, Flanders Fields), ZP-työpajoja (Firenze, Pariisi, Barcelona, Lontoo, Puola, Sveitsi ja Saksa) ) ja lukuisia ZP-tapahtumia Hollannissa ja Belgiassa. Frank-roshi on suunnitellut ja johtanut myös ZP:n Bearing Witness-retriittiä Bosniassa vuonna 2017. Hän on toiminut myös Zen Peacemakers Internationalin hallituksessa ja on ollut Zen Peacemakers De Lage Landen-järjestön henkinen ohjaaja vuodesta 2013.
Frank-roshi on aktiivinen uskontojenvälisessä vuoropuhelussa ja hän on järjestänyt mm. uskontojen välisen kokoontumisen Sarajevossa vuonna 2019. Hän on ollut myös mukana kehittämässä uudenlaista henkistä saattohoitoa, jota varten hän käynnisti vapaaehtoisten buddhalaisen koulutuksen Belgiassa.
Frank De Waele-roshi rakastaa taidetta, lukemista ja kävelyitä.
Hän on naimisissa Sensei Alexandra Mushin Gericken, Iyengar-joogan opettajan ja Genpo Roshin dharmaseuraajan kanssa. Heillä on kaksi tytärtä, Hannia ja Sanne.